Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

editorial

Η τάξη του κεφαλαίου και η δικτατορία της έχουν επιβληθεί, στον Δυτικό κόσμο, σε όλες τις πτυχές της ζωής, τόσο που έχουν πλέον δημιουργήσει τον διακριτό πια στην ιστορία πολιτισμό του κεφαλαίου.









Αποθήκευση ως pdf Εκτύπωση Σύσταση με e-mail

Το Κέρδος είναι ο άξονας που καθορίζει την κοινωνική ζωή, το Δίκαιο, την ηθική, τον πολιτισμό. Η τάξη του κεφαλαίου δεν μπορεί, ούτε και θέλει πια, να στηρίξει ιδεολογικά την εξουσία της σε καμιά πατροπαράδοτη αξία και σε κανένα υπερβατικό δίκαιο. Έχει κερδίσει. Έχει δημιουργήσει τον δικό της πολιτισμό και στηρίζει ιδεολογικά την εξουσία της στην ίδια την χυδαιότητα της. Το Κέρδος αποτελεί την ηθική και λογική τεκμηρίωση των εγκλημάτων της. Όποιος θεωρεί ανήθικο και παράλογο αυτόν τον πολιτισμό, όποιος πλήττεται από αυτόν ή όποιος δεν μπορεί να υποφέρει την κενότητα του ξαποστέλνεται στην, την φυλακή, την επισφάλεια, το ψυχιατρείο.

Ο καπιταλισμός, ως ο πολιτισμός του κεφαλαίου, έχει εποικίσει σε κάθε μόριο της ατμόσφαιρας. Στην προσπάθεια του για επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού Κέρδους έχει απομυζήσει κάθε πτυχή της ζωής, από τους φυσικούς πόρους μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η τάξη του κεφαλαίου ξεζούμισε το προλεταριάτο του λεγόμενου τρίτου κόσμου και προκειμένου να διασφαλίσει την συναίνεση του εντός των εδαφών της υπηκόων της μοίρασε το πλιάτσικο με την μορφή του μισθού. Με άλλα λόγια οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών της Δύσης διαχειριζόταν την κλεμμένη υπεραξία του Τρίτου κόσμου και πληρώνονταν με ένα μέρος αυτής κερδίζοντας με την συνενοχή τους μια θέση στο καπιταλιστικό όνειρο.

Η νέα μεσοαστική τάξη, η τάξη των υπαλλήλων στις υπηρεσίες, είναι η σάρκα του πολιτισμού του κεφαλαίου. Και η τάξη που εκπροσωπεί αυτόν τον πολιτισμό, η τάξη του κεφαλαίου αφού δεν της έμεινε τίποτε άλλο να απομυζήσει αρχίζει να τρώει τις ίδιες της τις σάρκες προσπαθώντας πια να διατηρήσει την εξουσία της όχι με την συναίνεση αλλά με την βία.

Όσο ζοφερό και αν προοιωνίζεται το μέλλον, δημιουργεί πάντα την ελπίδα ότι δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά το αναγκαίο πυκνό σκοτάδι πριν την αυγή.. Ακόμα περισσότερο την ελπίδα πως η αυγή δεν θα είναι ένα ακόμα new deal με την τάξη του κεφαλαίου αλλά το πολυπόθητο πέρασμα στην κομμουνιστική κοινωνία.

Με λίγα λόγια αυτό το blog θέλει να είναι ένα παρατηρητήριο διάφορων όψεων της μεταβιομηχανικής κοινωνίας τόσο της ακμής της όσο και των δυνατοτήτων της συντριβής της. Έτσι εδώ θα δημοσιεύονται ή θα αναδημοσιεύονται ειδήσεις, σχόλια ειδήσεων, θεωρητικά κείμενα και παρουσιάσεις βιβλίων που βοηθούν στην ψηλάφηση του πολιτισμού του κεφαλαίου αλλά και στην προοπτική του ξεπεράσματος του.       
      

Δεν υπάρχουν σχόλια: